Moet je altijd bij het begin beginnen te schrijven? Nee dus!

flight-1179587_1920

 

Wanneer je over jezelf gaat vertellen of schrijven, of over de motivatie voor jouw ondernemerschap, ligt het voor de hand om bij het begin te beginnen.

Maar in een webtekst en de meeste geschreven bedrijfscommunicatie is dat niet altijd slim: onder ‘over ons’ (of ‘over mij’) wil de lezer vooral weten wie je nú bent en wat je nú voor hem kunt betekenen.

Begin niet in een ver verleden met je verhaal over:

  • waar je geboren en getogen bent
  • waar je allemaal gewerkt hebt
  • waarom je een switch gemaakt hebt
  • wat je hobby’s zijn
  • wie je man en kinderen zijn
  • dat je graag met je hond over het strand wandelt

Dan haken lezers waarschijnlijk al snel af. Je hoeft niet altijd volledig te zijn. Liever niet zelfs. Wat voor jou belangrijk was, is niet altijd belangrijk voor je lezer.

Vaak is het interessanter als je bijvoorbeeld begint met een conclusie of het benoemen van het meest opmerkelijke of meest relevante punt uit jouw verhaal. Of zelfs begint met een eindconclusie. Daarmee sleur je de lezer jouw verhaal in. Een (lange) inleiding laat lezers afhaken. Dat geldt voor een webtekst, maar ook voor een blog, een e-mail, een boek, krantenartikel, persbericht of andere tekst.

 

Hoe bepaal je de beste volgorde voor jouw verhaal?

Maak eerst een soort samenvatting of liever nog een mindmap.

Als je bij het begin begint te schrijven met de bedoeling om het later nog wel om te gooien, kan het schrijven snel een frustratie worden, want je blijft dan meestal eindeloos schrappen en herschrijven. En daar wordt een verhaal zelden beter van.

 

Dus ook voor het schrijven van teksten geldt:

Een goed begin – met een vooraf bepaalde structuur – is het halve schrijfwerk!

 

Wil jij leren hoe je betere teksten schrijft? Of wil je beter gaan bloggen?

Binnenkort is er weer een workshop van Team Tekst & Taal met talloze tips en trucs om betere teksten te schrijven voor je bedrijf. Dé workshop voor ondernemers en managers.


Meer informatie: 
Workshop ‘Schrijf voor je bedrijf’

Alvast bedankt voor het delen!

Willy Janssen-3Willy Janssen is zelfstandig tekstschrijver (www.creataal.com) en geeft daarnaast samen met tekstcorrector Marjoleine Schlösser (www.zonderfout.nl) individuele en incompany-workshops als Team Tekst & Taal (www.teamtekstentaal.nl).

Chronologisch is logisch … maar ook slim?
Getagd op: