Als zzp’er sta je vroeg of laat voor de ik-of-wij-kwestie. Schrijf maar eens je eigen webtekst. Dan volgt de onvermijdelijke vraag of je jezelf als ‘ik’ of ‘wij’ moet presenteren. Voor beide opties zijn voors en tegens. 

who-is-1168559Niemand kan je verbieden om vanuit jezelf te schrijven. Maar een veelvuldig ‘ik doe dit en dat’ gaat vervelen. Hoewel het inhoudelijk exact klopt, kan dit toch ook onbescheiden overkomen. Wanneer je producten of diensten vanuit de ‘wij’-vorm aanbiedt, suggereert dat echter een meermanszaak. Derde persoon dan maar: ‘hij’ of ‘zij’ doet zus en zo. Klopt precies, maar het klinkt soms erg onpersoonlijk …

Afwegen per situatie
Per situatie maak ik een afweging in de ik-of-wij-kwestie, samen met mijn opdrachtgevers. Voor mijn vorige website koos ik voor ‘wij’. Ik werk voor bladen immers vaak samen met collega-schrijvers. En een nieuwsbrief, brochure of website komt altijd tot stand in samenwerking met fotografen, ontwerpers, drukkers, website-bouwers, video-bedrijven of applicatiebouwers. Diensten of producten in de wij-vorm aanbieden is dus zeker te rechtvaardigen. Afwisseling met passages in de derde persoon (bijvoorbeeld: zij of Willy doet dit zo …) kan de tekst heel aantrekkelijk maken, hoewel zoiets in de spreektaal niet gebruikelijk is.

Bij de omzetting naar mijn actuele huisstijl op www.creataal.com ben ik overgestapt op ‘ik’, omdat ik vind dat ik hiermee veel dichter bij mezelf blijf. Ik tutoyeer mensen tegenwoordig ook eerder dan voorheen. Door de tijdgeest? Door mijn eigen leeftijd? Weet ik niet precies, maar het voelt gewoon beter en past bij mij.

Ik weet van een collega-tekstschrijver dat zij juist vanwege deze ik-of-wij-kwestie besloten heeft om géén website te maken en zich te beperken tot blogs, waar ze gewoon lekker in de ik-vorm kan schrijven. Maar of dát de meest creatieve oplossing is …?

Voor welke oplossing heb jij zelf gekozen? En waarom?

 

Willy_kleinWilly Janssen is zelfstandig tekstschrijver (www.creataal.com) en geeft daarnaast samen met tekstcorrector Marjoleine Schlösser (www.zonderfout.nl) individuele en incompany-workshops als Team Tekst & Taal.

 

QUICKSCAN

Wil je een quickscan van je website en snel doeltreffende tips voor betere teksten?
Blijf je toch twijfelen over je teksten, schrijfwijze en of je boodschap wel goed overkomt?

Schrijf je dan nu in voor de workshop van Team Tekst & Taal en leer in één dag hoe je zelf betere teksten schrijft en succesvoller wordt met je website.

Meer info: https://teamtekstentaal.nl/home/jouw-tekst-helemaal-goed/

Reacties op onze eerdere workshops:

Alvast bedankt voor het delen!

 

De ik-of-wij-kwestie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *