De juiste opbouw, mooie zinnen, geen fouten. Kan zo naar je website of nieuwsbrief. Eindelijk is je tekst klaar. Of kan hij sterker?

Je blijft toch onzeker over je zorgvuldig geformuleerde teksten. Medewerkers, collega’s en vrienden hebben allemaal verschillende kritiekpuntjes. Soms ook nog tegenstrijdig.

Haal er een streep door

Je bedacht een pakkende titel. Je boodschap wordt zorgvuldig ingeleid. Je schetst een probleem en geeft de lezer jouw geweldige oplossing. Wat doe je dan fout?

Bij teksten die ik ter beoordeling krijg zit het belangrijkste probleem bijna altijd al in de inleiding. Heel vaak is de eerste zin al te lang en begint bijvoorbeeld met:

  • De meeste mensen weten/hebben …
  • Ons bedrijf biedt …
  • Ik wil me even voorstellen …
  • Wij zijn gespecialiseerd in …
  • Heeft u ook wel eens last van …

In de meeste gevallen kun je de inleidende zin(nen) gewoon doorstrepen, zonder verlies van belangrijke informatie. Dan komt de relevante tekst opeens veel sterker in beeld.

Begin gewoon

In de praktijk blijkt het heel lastig om meteen met de deur in huis te vallen. Je loopt het risico dat je niet op gang komt als je jezelf verbiedt om met een inleidende zin te beginnen. Besef dan dat jouw tekst niet in een keer goed hoeft te zijn. Begin gewoon en zet een goed verhaal neer. Pas bij het afwerken van je tekst controleer je of er bovenaan iets weggestreept kan worden. Al of niet met een kleine aanpassing aan het nieuwe begin. En schrap dan meteen ook maar alle andere ‘overbodige’ woorden en zinnen in je tekst. Dan krijgt je verhaal nog meer kracht.

 

Tip:

Met behulp van een mindmap bepaal je vooraf hoe je tekst het krachtigste opgebouwd wordt. Dat scheelt ook in het schrijven en wegstrepen.

 

QUICKSCAN

Wil je een quickscan van je website en snel doeltreffende tips voor betere teksten?
Blijf je toch twijfelen over je teksten, schrijfwijze en of je boodschap wel goed overkomt?

Schrijf je dan nu in voor de workshop van Team Tekst & Taal en leer in één dag hoe je zelf betere teksten schrijft en succesvoller wordt met je website.

Meer info: https://teamtekstentaal.nl/home/jouw-tekst-helemaal-goed/

 

Reacties op onze eerdere workshops:

Alvast bedankt voor het delen!

Wat is er mis met jouw mooie tekst?